8 Haziran 2012 Cuma

Dedemin İnsanları / Film


Yapım: 2011 Türkiye
Tür : Aile, Dram
Süre: 120 dk
Oyuncular: Çetin Tekindor, Yiğit Özşener, Gökçe Bahadır, Sacide Taşaner, Hümeyra, Zafer Alagöz
Yönetmen: Çağan Irmak

10 yaşındaki Ozan, yaz tatilinde dedesinin Tuhafiye dükkanında işe başlar. Dedesi Mehmet Bey, Girit'ten çocukluk yıllarında mübadele ile Ege'de bir kasabaya yerleşmiş, kasabalılar tarafından sevilen, saygı duyulan bir beydir. Ancak Ozan'ın arkadaşları dedesi için Gavur diyerek, sürekli Oaan ile alay ettiği için Ozan'da çok sevdiği dedesine karşı tepkilidir ve O'nun şişelerin içine mektuplar koyarak denize bırakmasına sabote ederek, dedesinin bıraktığı şişeleri denizden toplar. Sürekli 'Biz Türküz' diye bağırarak İstiklal Marşı'nı söyler...

Çevresine karşı hırçın bir çocuk olan Ozan'ın etrafındaki insalara kötülük yapmaya başlaması, bile isteye onları kırmaya, incitmeye çalışması ailesini çok üzer ve dedesi ona iyi bir insan olması yönünde öğütler verir. Dede Mehmet Bey'in yllardır içinde yaşattığı memleket hasreti tam son bulup ailecek Girit'e gideceklerken, Türkiye'de ihtilal olur ve tüm izinler iptal edildiği için gezi ertelenir.. Siyasi ortamdan Ozan'ın babası da etkilenir ve Belediye Başkanı yardımcısı olarak çalıştığı görevinden kovulur. Ailece zor günler geçirmektedirler ve bu sıkıntılı dönemde Dede ufak bir rahatsızlık geçirir.

Türkiye'nin siyasi durumu ve kendisininde yaşlılığının vermiş olduğu rahatsızlıklar neticesinde Dede Mehmet Bey bir sabah, denize açılarak intihar eder.. Tüm aile ve kasaba halkı ölümüne çok üzülür ve cenaze töreninden önce belediye başkanını protesto ederler.

O günlerde Girit'ten bir mektup gelir. Dedenin denize attığı şişeler Girit'e ulaşmış ve Mehmet Bey'in çocukluk evinde yaşayan bayan, onları Girit'e eski evlerine davet eder. Zaman geçse de aile sürekli ertelediği Girit gezisine bir türlü çıkamaz..

Yıllar sonra Ozan büyüyüp genç bir delikanlı olunca Girit'e dedesinin evine gider, dedesinin çocukluk fotorğaflarını bulur, anılarını yad eder ve o da bir şişeyi Girit'ten sulara bırakarak dedesine selam olsun diyerek denize uğurlar...

Çağan Irmağın yaptığı filimlerde olduğu gibi bu filmde de, Türk insanı, Türk kasabası, Türk Aile-yaşam tarzı çok tatlı bir şekilde yansıtılırken Türkiye'nin yaşadığı çalkantılı dönemlere de yer verilmiş. Filmdeki karakterler öyle bizden, öylesine bizim insanımız ki Mehmet Bey'in dediği gibi 'onlar da bizim insanlarımız' dedirten cinsten..

Duygu dolu, bazen komik, bazen hüzünlü sahnelerle, Gitmekle gitmemek arasında kalmış Bir Türk insanın, bir Egeli olan Mehmet Bey'in suyun iki yanına da duyduğu aşkın öyküsünü çok büyük bir zevkle izledim.. Türk Sinemasının unutulmazları arasında harika bir filmdi...


15 yorum:

  1. çok güzel bir filmdi.
    Görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum Follow_me, çok güzel bir filmdi..
      Görüşmek üzere...

      Sil
  2. bu filmi izlemedim,
    izlennecekler arasında bekliyor...
    bakalım ne zaman izleybileceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cep Aynam, mutlaka izle, öyle güzel ki..
      Tam bir Türk filmi, bizim geleneklerimizi, yaşayışımızı anlatan..

      Sil
  3. tek kelime ile harika bir film
    blogunda super
    takipteyim
    banada beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tatlı Kiraz,
      Senin blogunda süper, ama açar açmaz karşıma tartların, pastaların çıkması, nasıl diyeyim, benim için biraz tehlikeli oldu :)
      Ekranı dişleyecektim neredeyse :)

      Sil
  4. Ben izledim. Tam bir Çağan Irmak filmi:) Duygusal sahneleri yoğun,arada neşeli,hoş bir film.
    Çok sevdim.

    Ceylin'in teyzesi :)

    YanıtlaSil
  5. Ben de dün film izleyecektim,bu filmi düşündüm ama ağlamak istemediğim için vazgeçtim :) Kore dizi ve filmleri de çok güzel,şiddetle tavsiye ederim :)

    zamansozleri.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de artık Kore dizilerine girişeceğim de, ondan önce bir film izlemek istiyorum. Kore filmi tavsiye edermisin. Blogundaki dizileri gördüm de erteliyorum şimdilik :)

      Sil
  6. BEN ÇAĞAN IRMAK FİLMLERİNİ ÇOK SEVERİM. BU FİLMDEDE YİNE KONUŞTURMUŞ KENDİSİNİ.FİLMİ İZLERKEN BİR YANDAN KAHKAHALARLA GÜLÜYORSUN BİR YANDAN GÜLERKEN AĞLIYORSUN .UNUTTUGUMUZ HATTA BİZİM KUŞAĞIN HİÇ BİLMEDİĞİ İNSAN DAVRANIŞLARI VAR FİMDE MEKANLAR HARİKA ...ÇOK KEYİF ALARAK İZLEDİM.
    (Emine)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Evet canım, biizm yaşamadığımız acank filmlerden izleidğimzi bir dönem bu. İyiki filmlere konu oluyor da biz de o günleri, o dönemdeki hayatı görebiliyoruz.
      Bende bazı yerlerde kahkahayı patlattım :)

      Sil
  7. Çağan Irmak işte gerçek bir yönetmen ve senarist.
    Babam ve oğlumdan sonraki bu filmi gerçekten benim kalbimde kocaman bir yer aldı.Çetin tekindor da elinden geleni yapmış kutluyorum bütün oyunculatı özellikle de ozanı ne tatlı şeydi o öyle çok keyif alarak izledim ve izlettiriyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babam ve Oğlum ayrı bir filmdi, o bundan da güzeldi, duyguluydu, çok ağlatmıştı beni.
      Dediğiniz gibi çok iyi bir yönetmen, senarist. Çok iyi işler çıkarıyor. Her yıl bir film çekse, Türk sineması epey ilerlemiş olur..

      Sil