Ogjinal adı : The Kite Runner
Yapım : 2007 ABD
Tür : Dram, Romantik
Süre : 127 dk
Oyuncular : Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub, Sayed Jafar Masihullah Gharibzada
Yönetmen :Marc Forster
Kitabını çok severek okuduğum bu hikayenin filmini de mutlaka izlemem gerektiği tavsiyeleri üzerine dün akşam tüm işlerimi erteleyerek oturdum, internetten izledim.
Kitaptaki tadı tabiki alamadım. Koskoca hikayeyi 127 dakikaya sığdırmak için okadar çok önemli olayı es geçmişler ki.. Hikayeyi, hikaye yapan, en önemli detayları atlamışlar ve konunun bütünlüğü bozulmuş.
Romanı okurken gözlerimde canlandırdığım Afganistan, Emir, Hassan, Sograb filmdekinden çok daha net ve gerçekçiydi. Ünlü bir yönetmen, Amerikanın imkanları, çekim teknikleri, oyuncular, mekanlar ne yazıkki benim zihnim kadar yaratıcı değildi..
Bu filmi hiç izlememiş olmayı isterdim.. Emir'in kitap boyunca çocukluğunda yaşadığı çelişkiler, güvensizlikler, kişilik arama süreci, korkuları,ümitleri bilinmeden yetişkinlik yıllarındaki ruh halini nasıl anlaşılabilir.
Sohrabı kurtarma sürecinde yaşadığı zorluklar, kitapta birkaç ameliyatla zor kurtulduğu hastane sürecini bir kaç yumruk, göz morarmasıyla anlatmak çok yüzeysel olmuş. Hele ki Sohrap'ın içler acısı, gururu kırılmış, ürkek, psikolojisi bozulmuş halinin sadece sessiz bir çocuk olarak yansıtılması, kitaptaki zavallı çocuğun içindeki derinliğini yansıtamamış.
Okurken beni gözyaşlarına boğan, Sohrab'ın Amerika'ya gitmesini engelleyen zorluklardan korkup yeniden yetimhaneye gidecek olmasının üzüntüsüyle intiharının üzerine; Emir'in pişmanlıklarla kavrulan yüreğiyle Allaha yakarışı, elbette filmde yer almamıştı. Savaş halindeki Afganistan'ın, Taliban'ından kaçıp Amerikaya gitmek çok kolaymış gibi çocukla elini kolunu sallayarak ülkeden çıkıp Amerika havaalanına indikleri bir sahneyi çekmişler.
Her ayrıntı atlanıyor olsa bile, hastane sahnesi, Sohrab'ın kurtuluşu kesinlikle atlanmamalıydı. Kitabın yazarı Khaled Hosseini'nin bu filme nasıl katlandığını merak ediyorum..
okuduğum kitaplar arasında en fazla etkilendiğim kitaplardan birisi. ben de müthiş etkilenmiştim. filmini izlediğimde ben de hiç beğenmedim. kitapla film arasında ne kadar fark olduğunu çok güzel görüyorsun. elbette çok güzel filmlerde var.
YanıtlaSilKesinlikle, kitapla birebir ilerleyen filmler de var ve izleyince gerçekten de çok güzel bir film olmuş denilebiliyor.
SilAncak uçurtma avcısı filmi, kitaptan öylesine uzaklaşmış ki, kötü bir özeti bile diyemeyeceğim kadar vasat bir olmuş.
Kitabını okumasaydım böyle düşünmüyor olmazdım belki, bilmiyorum..
kitabını okudum çok iyiydi. eşimlede filmini izleyelim..
YanıtlaSilgörüşmek üzere
www.bahbuharika.blogspot.com
Ben filmini pek tavsiye etmiyorum Follow_me, kitabı okurken hayalimizde canlandırdığımız karakterleri bulamıyoruz çünkü filmde. Gerçi Emir büyüyünce çok yakışıklı oluyor :))
SilMerhaba, okuduktan sonra uzun süre etkisinden kurtulamadım Uçurtma Avcısı'nın..Bu yüzden filmini izlemeye de pek hevesli değildim. Yorumunuza göre isabetli bir iş yapmışım :)
YanıtlaSilKitaptaki hikaye öyle güzel ki, filmde o tadı yakalayamıyorsunuz ne yazıkki.
SilOkurken, Emir'in pişmanlıklar içinde çektiği vicdan azaplarını filmde hissedemiyor, ruhsal tahlilini yapamıyorsunuz.
Kesinlikle katılıyorum. Kitabını çok etkilenerek okumuştum, film aynı tadı vermedi banada. Bazen kitabı önce okumuşsak, hayal kırıklıkları yaşayabiliyoruz..
YanıtlaSilŞu an kitabını okuyorum,kitabı bitsin,hemen filmini izleyeceğim :)
YanıtlaSilsa
YanıtlaSiluçurtma avcısı filmini izledim ve çok beğendim önerin için teşekkürler.
YanıtlaSil