6 Haziran 2012 Çarşamba

Bir Avuç Deniz / Film


Yapım : 2011 Türkiye
Tür  : Romantik, Dram
Süre : 117 dk
Oyuncular: Engin Altan Düzyatan, Berrak Tüzünataç, Ayda Aksel, Ahu Yağtu, Zeynep  Özder
Yönetmen : Leyla Yılmaz

Yıllarca Amerika'da okuyup sonrada çalışan Mert, İşyerinin Türkiye temsilcisi olarak yurda döner. Arkadaşları ve sevgilisiyle birlikte bir tekne tatiline çıkarlar... Tekneye İstanbul'un seçkin ailelerinden birinin çılgın kızı Deniz de katılır. Deniz'in aklına eseni yapan, pervasızca konuşan, özgürlükçü hali Mert'i etkiler ve sevgilisine rağmen o gece Deniz ile birlikte olur. Sevgilisiyle evlenme kararı almış ve aynı evde yaşıyor olmalarına rağmen Mert, Deniz ile ilişkisini sürdürür. Nihayetinde evlenmekten vazgeçip sevgilisi Dilek'ten ayrılır ve Deniz ile birlikte yaşamaya başlar.

Çocukluğundan beri ailesi, özellikle de annesi tarafından yönetilip, onların tercihlerine göre yaşayan Mert, Deniz'in özgürlükçü karakterinden etkilenip hayatını daha farklı yaşamaya başlar ama hem iş, hem aile, hem arkadaşlık ilişkileri sekteye uğrar, ayrıca mutlu da olamıyordur. Deniz ile ayrılmaya karar verir ancak Deniz'in intihar etme teşebbüsüyle yeniden barışırlar ve kötü, kavgalı ilişkileri devam eder..

Mert'in annesi Deniz'i sürekli ikaz eder, tam iki sevgili Londra'da yaşamaya karar verdiklerinde, Mert'in annesi Deniz'e eşyalarını toplayıp gitmesi ve oğlunun hayatından çıkması için yalvarır ama Deniz kavga ederek Mert'in Annesini evden kovar.. Ardından Annesi, balkon kenarında ağlayan Deniz'i aşağı iter...

Filmin sonunda Mert'in eski sevgilisiyle barışıp arkadaşlarıyla birlikte yine bir tekne gezisinde olduğu görülür. Ama Mert eski Mert değildir, gözlerinde artık başka bir bakış vardır..

Film, zengin çocuklarının hayatlarındaki tatminsizlikleri, savruluşları, aile baskısıyla yaşamlarını istedikleri gibi yönetememenin sıkıntıları anlatılıyor. Her erkeğin isteyebileceği kadar güzel, akıllı, kültürlü, zengin bir sevgilisi olmasına rağmen mutluluğu yakalayabilmek için tüm bunların yeterli olmadığını net bir şekilde anlatır.

Beni en çok etkileyen olay, Bir annenin çocuğu için, onun mutluluğu için yapamayacağı şeyin olmadığını görmek. Oldukça akıllı, kültürlü naif bir kadının bile oğlu söz konusu olduğunda bir insanı bile öldürebileğini izlemekti. Bir insanın yaşam hakkının elinden alınmasını tasnif ettiğimden değil, sadece bir annenin evladı için her şeyi göze alabilmesiydi beni etikleyen..

Anne oğlunun mutluluğu için bunu yaptığını düşünürken belki de oğlunu sonsuza kadar mutsuz olacağı bir hayata ittiğini bilmiyor, o sadece kendine doğru geleni yapıyordu..



6 yorum:

  1. Ay, ben de izledim bunu. Ben baştan kızın deli olduğunu düşünüyordum. Sonunda kaynananın psikopat çıkması darbeyi vurdu. Korkunç :S :S :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deli kaynana he, çok güldüm bu tanıma :)
      Aslında kadını çok suçlamıyorum biliyor musun,Hangi anne çocuğunun mutlu olacağına inandığı şeyi yapmaz ki..
      Ama filmin sonunda kızı balkondan itip bir de inip aşağıda burun deliklerini kapatarak öldüğünden emin olduğunu görünce, tam bir psikopat olduğunu kanıtladı,dedim..

      Sil
  2. Hiç unutamıyacağım bir film oldu..
    Baştan sona büyük bir dikkatle izlemiştim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de senin tavsiyenle izledim zaten, bazı sahneleri hele pür dikkat ile :)
      Mesela, denizden çıkan Berrak Tüzünataç'ın Engin Altanla olan sahnesinde :)

      Sil
  3. ya izlemek isteyip izleyemediklerimden ama aklımda:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhteşem bir film olduğunu söylemiyorum ama; izlesen fena olmaz :)

      Sil