26 Mart 2012 Pazartesi

Leonardo'nun Kuğuları / Karen ESSEX


Kleopatra ve Firavun romanlarının yazarı Karen Essex'in romanı Leonardo'nun Kuğuları 15. yüzyıl İtalya'sının politik entrikalarını ve iki kız kardeşin öyküsünü konu alıyor. Isabella ve Beatrice adındaki İtalyalı kız kardeşlerden daha büyük ve daha sofistike olan Isabella daha düşük düzey bir aristokrat ve hoş bir genç adam olan Francesco ile nişanlıdır. Beatrice ise güçlü ancak ahlaksızlığı ile nam salmış bir adam olan müstakbel Milano Dükü Ludovico ile sözlüdür. Üstelik Ludovico'nun hamile bir de metresi vardır. Isabella sevgi dolu bir eşle mutlu bir hayat yaşayacak olan şanslı kardeş gibi görünürken Beatrice ise başta, yalnızca kocasının çocuk yapması için bir araç vazifesini üstlenir. Üstelik Ludovico'nun Isabella'ya karşı ilgisi işleri daha da karıştırır. Isabella bir yandan eniştesine cesaret verirken, bir yandan da dâhi Leonardo da Vinci'ye poz verme arzusuyla yanıp tutuşmaktadır. Kitabın ilk bölümüne iki kardeşin rekabeti hâkim olurken, ikinci bölümde ise Rönesans İtalya'sının siyasi entrikaları ağır basıyor. Fransızlar İtalya'yı işgal etme planları yaparken, Francesco Ludovico'ya, Ludovico ise herkese karşı entrikalar çevirir.

Kitaptaki Leonardo karakteri ise Dan Brown sonrası oportünizmden uzak bir şekilde betimleniyor. Okura Leonardo'nun dehası sunulmakla birlikte, sanatçı zeki ancak organize olmayı başaramayan, bu yüzden pek çok projeyi yarım bırakan bir karakter olarak tasvir ediliyor. Romanın hoşluklarından biriyse da Vinci'nin Son Yemek ve Kayalıklardaki Bakire gibi eserlerinin hikâyelerini öğrenme fırsatı vermesi. (Tanıtım Bülteninden)

6 yorum:

  1. Yaklaşık 7 8 aydır kitap okumuyorum ve bu aralar acayip eksikliğini hissettim en son okuduğum kitap uçurtma avcısı idi. Hikaye çok acı verici ve üzücüydü. Söz konusu çocuklar olunca yeni bir anne olarak dahada bir farklı üzülüyor insan :) Tavsiye ederim ama okursanız içinizi buracak üzüleceğiniz bir hikayeye hazır olun

    YanıtlaSil
  2. Uçurtma Avcısı , okumayı çok istediğim ancak hala satın alıp da sıralamaya koyamadığım bir kitap.
    Hüzünlü kitapları da pek severim, bol bol içlenir, ağlarım ama yine de severim.Dediğin gibi Anne olduktan sonra daha bir duygusal olduk.
    Sana; serviste sabah 10, akşam 10 sayfa kitap okuyacağın bir kota koyarak, kitaba ara verdiğin hayatına yeniden giriş yapabileceğini önermek istiyorum :)

    YanıtlaSil
  3. kitapsever annelerin kitap okuyamama sorununa ilişkin bir kitap yazılabilir sanırım :)

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabı yazan niçin bir Elif Esen olmasın ;)
    İmza günün de artık e-bebek mağazasında filan olur :)

    YanıtlaSil
  5. Ön kayıt için başvuracakların hem indirimli kayıt olma hemde en güzel Work and Travel işlerini seçebilme imkanını yakalacaklar. Ve şu hatırlatma da aklınızda olmasını isterim Amerika Uçak Bileti en ucuz alım tarihleri Kasım-Aralık ve Ocak ayları en ucuz bilet alım ayları olduklarını unutmayın.

    YanıtlaSil