2 Ekim 2012 Salı

Sonsuza Kadar / Susanna Tamaro


Okuduğum kitapları blogumda yazarken, kitabın ön yüzünün fotoğrafını koyduktan sonra, altına arka kapaktaki tanıtım yazısını yazardım. Arka kapakların her zaman önemli olduğunu düşündüğüm için, bu yazıyı mutlaka eklerdim. Ancak arka kapak yazısının altına bir de benim yorumum, kitap özetim de eklenince yazı çok uzun oluyordu.. O yüzden arka kapağı artık yazmayıp, sadece fotoğrafına yer vermeye karar verdim..


 
Tabi yazılar cücük kadar olduğu için okunmuyor..
 
 
Yorumum:
 
Matteo ve Nora... Birbirine aşık, birbirini tamamlayan, biri akıl ise, diğeri sezgi olan mutlu bir çift..
Sevimli oğullarının perçinlediği mutluluklarına Nora'nın hamileliği ile bir mutluluk daha eklenir...
 
Ancak; hayat beklenmedik sürprizlerle doludur.. Bir trafik kazası geçiren Nora, karnındaki ve arabasındaki yavrusuyla birlikte ölüme gider.. Hayatı dağılan, dipsiz kuyulara düşen Matteo çaresizce, boşluğun içinde acılarla kıvranır.
 
Bazen hatıralarda, bazen mesleği olan doktorlukta, bazen başka kadınlarda teselli bulmaya çalışsa da kederi, ızdırabı hiç dinmez Matteo'nun. Önce annesi, ardından babası da vefat edince, babasının kendisine bıraktığı mektuptan güç alarak, yaşadığı İtalya'dan, babasının doğduğu topraklara gider, orada kendisini toplayabileceğine ve Nora'nın giderken götürdüğü hayat enerjisini yeniden yakalayabileceğine dair inanç kazanır.
 
Ancak geri döndüğünde, tutunabileceği tek ışığı olan, bir süredir birlikte olduğu ve hamile kaldığı için uzaklaşmaya çalıştığı Larissa'nın ortalıktan kaybolduğunu görür.. Ne kadar arasa da Larissa'dan bir haber alamaz. Bu üzüntünün de üstüne kendini yollara vurur. Yıllarca oradan oraya başıboş gezer ve en sonunda dağlık bir bölgede, orman kıyısında derme çatma bir yaşam kurar kendine..
 
İnsandan uzak, yapayalnız geçirdiği yıllarda Matteo doğanın sesini duyar. Hayatın, canlıların ve aşkın gizemlerini keşfeder. Sürekli;  sezgileri, duyuları güçlü olan Nora'nın hayata bakışını, düşüncelerini düşünür. Zaman geçtikçe,  yaşadığı ıssız yer, gezginlerin, dünyadan kopmak isteyen dertlilerin uğrayıp kendilerini rahatlatmak istediği bir yer haline gelir. Doktor Matteo da insanlara bilgisini, hayata dair kavradığı anlamı aktaran bir insan olur.. Zamanı bitkilerle, hayvanlarla, yolu düşenlerle geçerken hayat ona yeniden bir sürpriz yapar..
 
Eşini ve çocuğunu kaybeden Matteo'nun ruhsal dünyasının çöküşü, girdiği girdapta kendini kaybedişi, kederi içime öylesine işlediki, hislerini okurken ben de gözyaşları döktüm o sayfalarla...

Son olarak, çok sevdiğim yazar Susanna Tamaro'nun, son şahaseri diyebileceğim 'Sonsuza Kadar' için, mutlaka okunmalı, diyebilirim..

Altını çizdiğim cümleler:

* Belki de aşkın yasası meteorolojininkinden farklı değildir. Nasıl ki hava yüksek basınçtan alçak basınca doğru hareket etmeye meyilliyse, bizim içimizde de aynen böyle, hiç beklenmedik bir anda bu boşluk oluşur. Ve bu boşluk esintiyi kendine çeker. Basınç farkı azsa hafif bir esinti olur. Çoksa bir kasırga çıkar ortaya.

* Kimi zaman, söylendiği üzere ölüm anımızda gözümüzün önünden sadece bütün hayatımızın değil, ama sahip olamadığımız muhabbet halleri, tadamadığımız okşamalar, anlaşılamadığımız durumlar, bize asılan suratlar, kendinle beslenen inatçılıklar gibi anların da film şeridi gibi akıp gideceğini düşünürdüm.

* İnsanın kendi kendinden sıyrılması. 'Çok geç'  kavramından kaçmanın sırrı bu olmasın? Ama bunu idrak ettiğinde hayat çoktan fazlasıyla ilerlemiş oluyor.

Çok ileri.
Çok geç.
Çok hüzün.
Çok acı.
Önlenmesi mümkün çok acı.


Okuryatar'daki yazım için...

7 yorum:

  1. Canım susann tamaro yu severim.Bu kitapta güzele benziyor özellikle altını çizdiklerin kısmı hoşuma gitti.Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altı çizilecek o kadar çok cümle vardı ki, ben çiz çiz bitiremedim. Zaten çizdiklerimin hepsini de aktaramadım buraya, malum yazım fazlasıyla uzun :)

      Sil
  2. susanna tamaro sevdiğim bir yazardır ama çok mu acıklı bu roman sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoo yoo, çok da acıklı değil. Acı çekmiş bir adamın öyküsü ama kendinden izler bulmadığın sürece sorun yok:)

      Sil
  3. Aa canım aynı zamanda bitirmişiz kitapları.Şimdi yazdım bloga.Çok sevdim ben de bu kitabı :) Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok sevdim cyrstalllcim, su gibi akıp gitti.
      En çok da sonunu.. Beklenmedik olaylarla dolu hayatın sunduğu şahane sürprizi sevdim..

      Sil
  4. güzel bir kitaba benziyor hemen almalıyım :)
    bu arada bende bloguma beklerim gelirsen çok çok sevinirim :)
    http://eda1907ozer.blogspot.com/

    YanıtlaSil