11 Ekim 2012 Perşembe

Ye, Dua Et, Evlen / Elizabeth GILBERT



Evliliğe küsmüş bir kadın ve bir erkeğin evliliğe giden yolda sıcak ve duygusal aşk hikâyesi
Tüm dünyada bestseller olan Ye, Dua Et, Sev kitabının sonunda Elizabeth Gilbert gönlünü, Brezilya'da doğmuş ama Avustralya vatandaşlığına sahip, tanıştıklarında Endonezya'da yaşamakta olan Felipe'ye kaptırmıştı. Sonsuz bir sadakatle birbirine bağlı bu çift, kötü sonuçlanan birer boşanmanın kurbanları olduğundan şartlar ne olursa olsun bir daha evlenmemek için yemin etmiştir. Ama kader ağlarını örer ve Amerika'ya giriş yaptıkları bir anda Felipe'nin sınır dışı edilmesi planlarını altüst eder. Gilbert, ya evlenip Felipe'yi Amerika'ya getirecek ya da onu sonsuza kadar kaybedecektir.

Söz konusu evlilik olduğunda sadakat, uyumluluk, gelenek, sosyal beklentiler, eşleri bekleyen sorumluluklar ve en önemlisi boşanma riski göz ardı edilmemelidir. Gilbert'ın yazmış olduğu bu eser, aşkın tüm karmaşıklığına ve sonuçlarına rağmen yaşanması gerektiğinin en güzel örneğidir.

Zekice ve mütevazı, eğlenceli, sıcak ve cömert. İşte Ye, Dua Et, Evlen'in arkasındaki ses. Gilbert'in kitaplarının sonunda onu dostunuz gibi kabul ediyorsunuz. Yeniden Gilbert'la olmak bir zevk.
-San Francisco Chronicle (Arka kapaktan alıntıdır.)

Yorumum:

Ye, Dua Et, Sev'in devamı niteliğinde yazılan Ye, Dua Et, Evlen; Benjamin Disraeli tarafından, 1870'de Kraliçe Victoria'nın kızı Louise'in nişanını kutlamak için gönderilen bir mektuptan alıntılanan 'Evlilik büyük bir risk olsa da, yaşanacak mutluluğa değer.' cümlesiyle başlıyor.. Beni de bu noktada içine çekiyor...

Evliliğe küsmüş Elizabeth İtalya'da başlayıp, Hindistan, ardından Endonezya'ya giderek bir yılını geçirdiği gezisinin son döneminde Endonezya'da yaşayan Brezilyalı Felipe'ye aşık olur. Birlikte Amerika'ya, Elizabeth'in evinde yaşamaya giderler. Ancak Felipe'in işi nedeniyle yıllar içerisinde ve son zamanlarda Amerika'ya çok sık giriş çıkış yapması üzerine Amerikan  Hükümeti tarafından şüpheli bulunan Felipe tutuklanır, ardından sınır dışı edilir.. Mutlu çiftin Amerika'ya yerleşip hayal ettikleri yaşama ulaşmaları için devlet tarafından sunulan tek bir seçenek vardır: Evlenmeleri...

Evlilik ikisinin de başından geçip çok kötü anılarla hayatlarında yer ettiği için ilişkilerinin başında evlenmemeye birbirlerine söz verdikleri halde;  evlilik girdabına hükümet zoruyla da olsa girerler.. Ülkeler arasındaki demokratik işlemlerin sonuçlanmasını Asya'nın ucuz ülkelerinde beklerken birbirlerine duydukları sevgiden, sımsıkı bağdan emin olurken, evlilik hakkındaki şüpheleri devam eder..

Elizabeth, gittiği tüm ülkelerde, en ücra köylere, kabilelere kadar girip evli kadınlarla, evliliğe dair röportajlar yapar. Tüm toplumların evlilik anlayışı üzerine bir araştırmaya girişir. İnternetten, kitaplardan evliliğe dair yapılan tüm araştırmalardan kendine bir takım sonuçlar çıkarmaya çalışır. Dünya ve Amerika tarihinde evliliğe bakış açısındaki değişimi kendisi ve ailesi üzerinden sorgular. Düşünür düşünür düşünür...

Evlenmiş olan ve evlenmek üzere olan tüm okurlara tavsiye edebileceğim araştırma niteliğindeki bu romana dair düşüncelerimi, kitapta en çok beğendiğim ve  kendime düstur edindiğim şu cümleyle noktalamak istiyorum :

'Bir evliliğin mutluluğunu, partnerlerin dillerinde taşıdıkları, yıllar boyunca kızgın kelimeleri yutarak kazanılmış yaraların sayısıyla ölçebilirsiniz...'


Bir boşanma talihsizlikti, ama ikincisi ihmalkarlık olurdu.' Oscar Wilde

-...Bu ölçekte bir faica yaşandığında bulaşık makinesini kimin boşaltacağıyla ilgili tartışmalar anlamsız kaldığından, insanın içi eski kızgınlıkları gömme ve belki de yeni bir hayat yaratmanın doğal ve tutkulu özlemiyle dolmaktadır.

- Birine delicesine aşık olduğunuzda o kişiye bakmıyorsunuzdur; tamamlanmış olma hayalinizle zehirlenmiş olarak tamamen yabancı bir kişiye aktardığınız kendi yansımanıza hapsolmuşsunuzdur.

-Birini gerçekten arzulamak, sanki cerrahi bir iğneyle mutluluğunuzun o kişinin dersine dikilmesi gibidir..

Okuryatar'daki yazım...





2 yorum:

  1. cok merak ettığım kıtaplardan bırısı almayıda dusunuyorum tesekkurler guzel paylasımın ıcın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Ye Dua Et, Sev' kadar hikaye tarzında değil. Daha çok araştırma ve düşünceleri ifade etme şeklinde bir kitap... Bilginiz olsun ;)

      Sil