27 Mayıs 2012 Pazar

Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları SU / Buket UZUNER


                                                    Yayın Evi
                                              Yazar

Gazeteci Defne Kaman bir yaz akşamı bindiği vapurda arkasında hiçbir iz bırakmadan kaybolur. Onu aramakla görevli Komiser Ali Ümit ile arkadaşı Sahaf Semahat kendilerini aniden tuhaf olaylar ve esrarengiz semboller arasında bulurlar. Bir yandan kendi hayatlarını sakatlayan yasak ve tabulara rağmen ayakta kalmaya çalışırken, kayıp gazeteci Defne Kaman'ın peşinde nefes nefese bir maceraya sürüklenirler.

Buket Uzuner, Su romanında bütün canlı varlıkları eşit değerde kabul ederek doğayı ve yaşamı kutsayan kadim Türk geleneği Kamanlık'a (Şamanlık) selam ederken, okurları hem eko-feminist bir okumaya, hem de 1000 yıl önce Uygur harfleriyle ön-Türkçe yazılmış olduğu düşünülen (Mutluluk Bilgisi) Kutadgu Bilig Şifresi ile zihin oyunlarına davet ediyor. (Arka Kapaktan)

Genel Bilgi :Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları, Su romanından sonra Toprak, Hava ve Ateş ile devam edecektir.

Buket Uzuner sevdiğim bir yazar olduğum için Su kitabını, arka kapağını dahi okumadan almıştım.. Tanıtımında; 'semboller, zihin oyunları, şifreler' sözcükleri geçince bende Dan Brown'ın kayıp Sembol'ü gibi bir bilinmezlik içinde okuyup şifrelere kafa patlatacağım, heyecanla sonu bekleyeceğim zannettim..

Kutadgu Bilig'in 'Mutluluk Bilgisi' kitabından beyitler eşliğinde, kökleri Kamanlığa dayanan bir ailenin özel yetenekleri olan, çevreye, toplum sorunlarına duyarlı gazeteci kızı Defne'nin kaybolmasını, Otacı, şifacı, herkesi dehası, kültürü ve yetenekleriyle büyüleyen Umay Nine'sinin yönlendirmeleriyle, soyadı adaşı oldukları bir komiserin ve onun sahaf arkadaşının ipuçlarını toplarayarak Defne'yi kurtarmasını anlatıyor...

Kitap, Kadıköy'ü, çarşısıyla, iskelesiyle, kahveleriyle, denizi, manzarasıyla öyle güzel anlatıyor ki... Defne'nin kayboluş sebebinin basitliği, saklanmasının altındaki masalsı imgeyi göz ardı ettiriyor...
Şamanlık, Türkleirn kökenleri, gelenekler, inanışlar ilgimi çeken konular arasıdna odluğu için ben kitabı zevkle okudum.

Romandan en büyük kazancım; Kutadgu Bilig yazarı Yusuf Has Hacib'in "Aklın süsü dil, dilin süsü sözdür. Kişinin süsü yüz, yüzün süsü gözdür." beyitiyle yüreğime dokunan bu değerli 'Mutluluk Bilgisi' kitabını tanımak oldu...

Su romanından sonra devam edecek Toprak, Hava ve Ateş romanlarını da mutlaka okuyacağım çünkü, Su'daki karakterleri, özellikle de Umay Nine'yi çok sevdim..

Not: Yazarın sık sık kullandığı; cümlelerin içinde 'neredeyse' anlamını dolduran  'handiyse' sözcüğünü de; Su romanı sayesinde dağarcığıma katmış oldum.




5 yorum:

  1. Bu kitap benim de alınacaklar listemde.Buket Uzuner okumak çok istiyorum,İki Yeşil Su Samuru kitaplığımda ancak hala okumaya fırsat bulamadım.Çok sevilen bir yazar sanırım,bu güzel yorumlarınızdan sonra Buket Uzuner'i ön sıralara almam gerek sanrım :)

    zamansozleri.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Buket Uzuner'in, benim için en unutulmaz kitabı Gelibolu oldu. O kitabı da tavsiye ederim.. Keşke bir zaman bulsam da o kitabı da yazsam..

    YanıtlaSil
  3. O zaman o kitabı da listeme ekliyorum :) Sizinle bir konu hakkında iletişime geçmem lazım,mail adresinizi rica edebilir miyim :)


    zamansozleri.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil