11 Mayıs 2012 Cuma

UÇURTMA AVCISI / Khaled HOSSEİNİ




Emir ve Hasan, Kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir'le Hasan'ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur.

Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California'ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan'ın hatırasından kopamaz.

Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakârlıkları ve yalanları...

Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor.

Uçurtma Avcısı'nda anlatılan olağanüstü bir dostluk. Bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü...
  (Arka Kapak Tanıtımından)



Uzun zamandır okumayı planlamama rağmen sürekli ertelemk zorunda kaldığım ve nihayetinde okumaya başlayıp iki günde bitirdiğim bir kitap. Vakit olsa bir gecede de biterdi ya, vakitsizlikle  iki günü zor etti. Çünkü kitabı elimden bırakıp başka bir şey ile meşgul olurken bile Emir'in hikayesini düşünüp, kafamda; bıraktığım yerden sonra olacakları düşünmeye başlıyordum.

Bu tür hikayeleri hep sevmişimdir..  Aklımda kalan, hatta çıkmayan, etkileyen, sarsan hikayeleri.

Afganistan'da zengin bir işadamının oğlu Emir'in annesini doğarken kaybetmesinin de etkisiyle babasıyla aralarının hiç bir zaman yeterince yakınlaşamasına istinaden kendini kitaplara, romanlara adayarak, içine kapanık bir yaşam sürmesi, bebekliğinden beri birlikte büyüdükleri evlerinin hizmetçisinin oğlu Hasan ile çocukluğuna dair yaşadığı eğlenceli, komik oyunları ve acı, sarsıcı, unutulmaz, bir ömür yakayı bırakmaz anıları, suçlulukları, pişmanlıkları anlatıyor Uçurtma Avcısı..

Çocukken ya da yetişkinken, söylenen yalanların, kendinin ve başkalarının hayatlarını nasıl mahvedebildiği; birine yapılan kötülüğün vicdan azabıyla; binlerce kilometre öteye gidilse de peşini bırakmadığı ruhun çektiği ıstırablar elle tutulabilir derecede hissettiriliyor kitapta..

Emir ve Hasan'ın hikayesini okurken, Afganistan'ın iç savaşının, bir ülkeye, bir halka, ne açlıklar, sefaletler, ne korkular yaşattığını, Afgan çocuklarının hiç çocuk olamadıkları o dünyada, fakirlik, cinsel istismar sıradanlaşmışken, babası başında olan bir ailenin kalmamış olmasının trajedisiyle, anneleri tarafından da sokağa ya da yetinmhanenin karın doyurma pahasına çocuklardan aldığı bedellere bırakılmasını;  kanım donarak okudum.

Ve ağladım. Afgan çocuklarına içim yanarak ağladım. Bu dünyanın bu kadar kötü olmasına, çocukların haklarının dış güçlerin çıkarlarına, politik kavgalara kurban gitmesine ağladım.  Hayallerle dolu, yaşamayı toprak damlı çadır bezinden kulübelerde dahi sevgiyle sürdürebilenlerin hayatların son bulmasına ağladım. Tüm bunların doğru olduğuna, herşeyin bu kitaptan ibaret olmadığına, bu hikayedeki tüm kötülüklerin var olmasına ağladım. Hasan'ın trajedisine, yalanlarıyla toprağa gömülüp gelenek ve toplum yüzünden acısıyla yok olanlara ağladım...

O dünya bizden uzakta;  ne bizim, ne de çocuklarımızın hayatının elimizden böyle acımasızca alınmadığına şükretme becilliğiyle, dünyanın herhangi bir yerinde, şuanda o acıları çekiyor olabilen çocuklar için ağladım.

 

8 yorum:

  1. Sabah sabah bloğumu şenlendirmişsiniz. Çok mutlu ettiniz beni gerçekten. Ben de merak ettim, bloğuma sabah sabah hayat veren bu sevimli hanım kim diye. :) Bir de kızınız varmış benim gibi sizin de; Allah bağaşlasın. İzleyicinizim. Yeni kitaplarla görüşmek üzere. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, asıl ben bir kitap delisi ile karşılaşmaktan çok mutlu oldum. Orada da bahsettiğim gibi tavsiyeleriniz sayesinde alınacaklar listem uzadı da uzadı..
      Sizin gibi benim de bir kızım var ama daha pek mini.Yazılmayı bekleyen bir kitap gibi. 15 aylık..
      Onun da bir blogu var, oraya da beklerim.

      www.ceylinolmez.com

      Sevgiler,

      Sil
    2. http://delikitap.blogspot.com/2012/05/ilk-cekilisime-herkesi-beklerimmmm.html

      Kitap çekilişim var. İsterseniz katılabilirsiniz. ;)
      Sevgiler :)

      Sil
  2. Bin Muhteşem Güneş'i yeni bitirdim.Harika bir kitaptı,okumadıysanız onu da tavsiye ederim.Yazarın bu kitabı da hemen alınacaklar listeme eklendi onu okuduktan sonra.Ama ikisi üst üste fazla gelir diye ara veriyorum biraz :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de Uçurtma Avcısı'nı okuyunca herkes hemen 'Bin Muhteşem Güneş'i okumamı önerdi. Ama ben de senin gibi biraz ara vermek istedim.
    Arka arkaya Afganistan beni bunalıma sokabilir :(

    YanıtlaSil
  4. Ben de iki kitabı da okudum.Kıyaslama yapmak gibi olmasın ama Uçurtma Avcısı daha bir dokundu kalbime,daha çok sevdim.Daha çok Ağlattı beni.İkisi de okunulası kitaplardı.İyi ki okumuş dedirten cinsten:) Keyifli okumalar dilerim

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim Asabi Bakire. Bin Muhteşem Güneş henüz alınacaklar listemde bekliyor.
    Önce elimdeki 9 kitabı bitireyim de :)

    YanıtlaSil
  6. Bu kitabı bende okudum ve çok beğendim.

    YanıtlaSil