22 Ağustos 2012 Çarşamba

Aşk ve Çocuk / Maeve Binchy


Yazar      : Maeve Binchy
Yayınevi : Doğan Kitap
Çeviren: Zeynep Seymen


"Maeve Binchy'nin en iyi romanlarından biri. Birbirinden farklı bir grup insanı ahenkle ele alıyor; İrlanda'daki yaşama özgü olaylar dizisi inandırıcı; romanın sonu da çok tatlı. İnsan, Frankie karakterini Binchy'nin bundan sonraki romanlarında da görmek istiyor."
Susan Rogers, Newark Star-Ledger

"Maeve Binchy hayranları ayakkabılarını bir tarafa fırlatacak, kendilerine güzel bir çay demleyecek ve koltukta kıvrılıp Binchy'nin sıcak dünyasına bir kez daha adım atacaklar. "
Melinda Bargreen, The Seattle Times

"Bir Maeve Binchy romanı okumak eski bir dostla sıcacık bir buluşmaya benzer. Binchy'nin klasik tarzıyla, küçük bir Dublin mahallesinde yaşayan ve aile, inanç ve topluluk bağlarıyla birleşen renkli ve eksantrik karakterler birbirlerinin yaşamına girip çıkıyorlar. Okurların bir kutu mendili hazır bulundurmaları gerekecek…"
Margaret Flanagan, Booklist (Arka Kapaktan Alıntıdır.)

Kitabın Orjinali


Hemen hemen bütün kitaplarını çok severek okuduğum Maeve Binchy'in son kitabı Aşk ve Çocuk'u da yine severek okudum. 'Muhteşem bir kitap, sürükleyici, elinden bıraktırmadan sonuna kadar okutan bir hikaye' diyemeyeceğim. Sadece, okurken karakterlere yönelik bir sıcaklık duyduğum, günlük hayatı anlatan bir roman olduğunu söyleyebilirim.. Yani klasik bir Maeve Binchy kitabı.

Kitabın konusuna geçmeden önce; Romanın, Doğan Kitaptan çıkan Türkiye baskısına verilen isim 'Aşk ve Çocuk'u son derece yanlış bir seçim olarak gördüğümü söylemek istiyorum.. Zira; kitapta bol bol çocuk mevzusu varken; Aşka dair duygular pek fazla yer almıyor. Oysa orjinal adı ne kadar da yerinde, çünkü kitabın ana konusu, Frankie'ye bakmak, Frankie'yi düşünmek, Frankie'nin ihtiyaçlarını karşılamak...

Binchy, her kitabında olduğu gibi yine sıradan insanların, gündelik yaşamlarını konu edinmiş. Hayattan kopuk yaşayan, başarısız ve alkolik Noel'den hamile kalan kanser hastası Stella'nın ölmeden önce bebeğini Noel'e emanet etmesi üzerine; Noel'in yaşamı için bir amaç edinerek, işine dört elle sarılması, Alkolü bırakmak için çabalaması, gece kurslarına giderek işinde ilerleme çabasını ve küçük bebek Frankie'ye olan sevgisini okuyoruz. Frankie bir anda tüm mahallenin gözdesi olup, tüm komşuların organize olarak ortaklaşa baktığı sevgiyle büyüyen bir bebek haline geliyor.

Hikayede İrlanda toplumuna dair gelenekler ve Türkiye'ye oldukça uzak olan İrlanda aile yapısına dair örnekler var. Anne-Baba tarafından; 18 yaşına gelen gencin evinden ayrılmasının beklenmesi yahut ailesiyle yaşarken odasına kira ödüyor olması gibi..

Dinlendirici bir hikaye ile; İrlanda'yı, meşhur publarını okumak isteyenlere tavsiye olunur...
 





6 yorum:

  1. Teşekkürler Fatma'cım

    Artık kitaplar üzerine yazılan konular daha çok dikkatimi çekiyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Ada'nın Annesi, dikkatini bir kitapla çekebildiysem ne mutlu bana.
      Bu kitapta bizlerden ne kadar farklı çocuk büyüttüklerini görüyoruz. Herkes hayatını yaşamaya devam ediyor. Çocuk bakımı aile hatta komşularla paylaşılıyor. Bizdeki gibi anne tarafından tamamen üstlenilip tırlatma noktasına varılmıyor :)

      Sil
    2. Ooov. Çok merak ettim bu kitabı ben şimdi. Tam bizlik bir kitap galiba :)

      Sil
    3. Maeve Binhy'nin tüm kitaplarını tavsiye ederim aslında ;)

      Sil
  2. Maeve Binchy çok severek okuduğum bir yazardır ve hemen hemen tüm kitaplarını okumuşumdur. öyleki sayesinde İrlanda'yı Dublin'i görmek için fırsat kolluyorum. yakın tarihte bu çok sevdiğim yazarı kaybetmiş olmaktan çok ama çok üzgünüm :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Cemre, Binchy'i okumayı ben de çok severim. Sanırım tüm kitaplarını da okudum belki bir iki eksikle de hepsi kütüphanemde bulunur. En sevdiğim kitabı da Ateşböceklerinin Mevsimi'dir. Eğer okumadıysan onu mutlaka okumalısın derim, çünkü çok farklı bir hikayeye, unutulmaz karakterlere sahiptir.

      Dediğin gibi ben de Dublin'i görme, İrlanda'nın kasabalarına gitme gibi istekler oluştu Maeve Binhy sayesinde. Binhy kadar ülkesini tanıtan ve sevdiren bir yazar az bulunur.. İrlanda için eminim çok büyük bir kayıp olmuştur ölümü.Tabii Dünya edebiyatı için de...

      Sil