9 Temmuz 2012 Pazartesi

İstanbullular / Buket UZUNER


Yayınevi: Everest
Yazar : Buket Uzuner
Yaz 2005. İstanbul Atatürk Havalimanı. Modernitenin ve şehrin sınırında genetik bilimciden gurbetçi işçiye, taksi şoföründen ünlü bir heykeltıraşa, tuvalet temizlikçisinden mimarlar odası eski başkanına kadar İstanbullu 15 kişinin yolları kesiştiğinde yüzyılımızın göçlerle genişlemiş İstanbul'undan, dolayısıyla Türkiye'sinden bir kesit ortaya çıkıyor.
Bir İstanbul romanının olmazsa olmazı aşk elbette baş köşede yer alıyor. Büyük bir tehdit altında başlayan gerilim dolu dört saat boyunca İstanbul, Belgin ile Ayhan'ı kendisiyle ve aşkla hesaplaşmaya zorluyor. (Arka Kapak Tanıtımından)

Buket Uzuner, İstanbullular'da İstanbul'un yanı sıra gerçek İstanbulluların tarifini yapmış. İstanbul'u henüz İstanbul olmadığı, Lygos, Byzas, Antoneinia, Yeni Roma, Constantıniyye, Konstantinopolis, Dersaadet, Darülsaltanat, Darülhilafe, Asitane-i Aliyye, İstanbol olduğu dönemleriyle de anlatmış.

 İstanbul Yeşilköy Havalimanında yolu kesişen 15 kişinin hayatlarının 4 saatlik çerçevesi içerisinde;  eşinden yara almış bir şekilde boşanarak Amerika'ya yerleşen Belgin'in yıllar sonra; aşık olduğu Heykeltraş Ayhan ile yeni bir hayat kurmak için İstanbul'a kesin dönüş yaptığı uçak yolculuğuyla başlıyor hikaye..

Havalimanındaki bomba ihbarı üzerine yapılan anonslarla tüm giriş çıkışların durdurulması sırasında insanların yaşadığı panik ile hayatı sonlanan masum bir genç kızdan başlayarak,  temizlikçiden, barmen'e, Mimar'dan iş adamına birbirinden farklı insanların havalimanında geçirdikleri bir kaç saat içindeki ruhsal durumları, yaşam tarzları, hayata ve geleceğe bakışları, İstanbul hakkında düşündükleri anlatılıyor...

Kitap, 15 farklı karakterin ağzından anlatılan kısa bölümlerle ilerlerken, zaman zaman İstanbul'un da ağzından bölümlere yer veriliyor. Benim en sevdiğim kısımlar da İstanbul'un kendini anlattığı bu sayfalar oldu.. Özellikle de Bebek Semti ve Adalar'a duyduğu beğeniyi, hayranlıkla dile getirdiği sayfalar..

İstanbullular'ı tanıtmak için yazdığım bu kısa yazıya İstanbul'un ağzından dökülen cümlelerle son vermek istiyorum..
'İstanbul'um Ben,; büyülüyüm, büyücüyüm, büyülerim. Adım İstanbul; yeryüzünün en efsunlu şehri, güzelliği tılsımla parlayan yegane beldesi, füsunu kıtalara yayılan nazar boncuğu, sihriyle dünyanın gözlerini kamaştıran revnaklı yakamozum. Mehtaplı gecelerim dillere destan, eşsiz ve benzersizdir! Ölmeden önce bir 'kere' mehtaplı gece keyfi yaşamayan fani Boğaziçim'se, saymasın kendini yaşamış hiç bu cihan-ı medeniyette. Öyle sihirlidir gecelerim, güzeldir mehtabım, öyle büyülüdür dolunayım! Ama ah, öyle böyle değildir Boğaziçim!'

Okur yatardaki yazım...



12 yorum:

  1. Bir solukta beğenerek okumuştum , Buket Uzuner'in kaleminden İstanbul'u okumak keyif vericiydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severek okudum. Ve İstanbul'a dair bilmediğim güzellikleri öğrendim.
      Lavanta Kolonyasının ne kadar özel olduğunu örneğin...

      Sil
  2. Notumu aldım, listeme ekledim:)
    Paylaştığın için teşekkür ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Umarım okuduğunuzda siz de beğenirsiniz de; tavsiyem olumlu sonuçlanır.

      Buket Uzuner'i yazar olarak beğeniyorum. Bir kitabını daha paylaşmıştım..Onu da tavsiye ederim...
      http://bendengecenkikayeler.blogspot.com/2012/05/uyumsuz-defne-kamann-maceralar-su-buket.html

      Sil
  3. ben de en çok istabul'un ağzından yazılan satılara hayran kalmıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'un kendiyle övündüğü kadar var değil mi? Arnavutköy'ü, Bebek'i, Adalar'ı,Pera'sı, Sultanahmet'i, hem tarih hem de doğal güzelliklerle bezeli..

      Sil
  4. Blogunun icerigini cok begendim.Kitap ve filmler konusunda tavsiyelerini cok begendim.Gercekten cok zevklisin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sibelcim, Eskiden çok iyi bir kitap okuyucusuydum da Ceylincik'ten sonra kitaplara ve filmlere ayırdığım zaman azaldı elbette. Yine de okuyabildiklerimi artık kayıt altına almak istediğimde bu blogu açtım.

      Sil
  5. buket uzunerı cok severım yalnız uzun zamandır kıtaplarla aram yok..o gunde gelecek dıye dusunuyorum hep...yanı cocuk kıtapları hakkında tez yazarımda boyle kıtaplarla aram yok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha:)
      Ben de çocuk kitapları arama, bulma, alma, okuma,seslendirme konusunda çok iyiyimdir:)
      Aslında onları da paylaşayım diyorum bir türlü fırsat olmuyo :)

      Sil
  6. Bir Buket Uzuner kitabı olduğu için,harika olduğuna eminim sanırım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul hakkında okumak bana iyi geldi dyebilirim. Yaşadığım şehrin değerini hatırladım :)

      Sil